Parturi-kampaamosta kunnossapitoon
Kunnossapitoasentajana työskentelevän Birgitan ura Tampereen Vedellä alkoi jo nuorena, kun hän työskenteli meillä yhden kesän kesätöissä. Urapolku vei välissä kuitenkin yli 15 vuodeksi lapsuuden haaveammattiin parturi-kampaajaksi.
Birgitta on työskennellyt Tampereen Veden kunnossapidossa kohta vuoden. Urapolku kunnossapitoasentajaksi vesihuoltoalalle ei kuitenkaan ole ollut aivan tavanomainen.
− Alkuperäiseltä ammatiltani olen parturi-kampaaja, ja tein niitä töitä yli 15 vuotta.
Parturi-kampaajan työ oli Birgitan lapsuuden haaveammatti.
− Se oli ainoa ammatti, mihin nuorena halusin.
Jossain vaiheessa uraansa Birgitta kuitenkin huomasi, että tietynlainen palo parturi-kampaajan työtä kohtaan oli kadonnut, eikä hän saanut työstä enää sitä, mitä hän joskus oli saanut.
− Tuollainen luova työ vaatii sen, että sinulla on joku sellainen palo siihen. Siinä sitten totesin, että se palo on ehkä vähän kadonnut ja sitä kautta lähdin miettimään vaihtoehtoja.
Monien mutkien kautta Birgitta päätyi lopulta kunnossapitoasentajaksi metallialan yritykseen. Miten Birgitta päätyi hakemaan meille töihin?
− Tampereen Vesi oli sillä lailla ennestään tuttu paikka, koska isäni on tehnyt täällä pitkän uran. Myös minä olin nuorena tyttönä yhden kesän kesätöissä Tampereen Vedellä huoltoautossa. Kun kuulin, että tänne avautuu paikka, lähdin sen pohjalta hakemaan.
Välillä yksin, välillä yhdessä
Kunnossapitoasentajan työ sisältää Birgitan sanojen mukaan ”käytännössä kaikkea, mitä kunnossapitoon kuuluu”.
− Esimerkiksi jos jotain täytyy korjata, me kunnossapitoasentajat menemme korjaamaan. Vaihdamme venttiilejä ja teemme huoltotöitä. Tosi laajasti kaikkea, hän kuvailee.
Välillä töitä tehdään yksin, välillä työparin kanssa tehtävästä riippuen.
Birgitan mukaan kunnossapitoasentajan työssä on harvoin kahta samanlaista päivää, eikä usein aamulla tiedä, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan.
− Jos jossain jotain menee rikki, lähdemme sinne ja ehkä joku työ, mitä olemme ajatelleet tehdä mutta joka ei sillä hetkellä ole niin tärkeä, jääkin tekemättä.
Omasta työstä Birgitalle mielekästä tekeekin juuri sen vaihtelevuus sekä myös haastavuus ja itsenäisyys.
− Tässä työssä on tosi paljon kaikkea erilaista tekemistä. Se on kiva asia, ettei työ ole mitään liukuhihnatyötä. Työ on myös aika itsenäistä ja siinä tulee vastaan tosi haastaviakin tilanteita, jotka pitää ratkaista ja saada kuntoon.
Kunnossapitoasentajalle hyödyllisiä ominaisuuksia ovat Birgitan mukaan ongelmanratkaisukyky, rauhallisuus ja pitkäjänteisyys.
− Myös stressinsietokyky on aika olennainen taito, jotta pystyy ottamaan rauhallisesti tiukoissakin tilanteissa, hän lisää.
Elintärkeää työtä
Birgitta kokee, että kunnossapitoasentajan työ on tosi tärkeää ja merkityksellistä, koska vedentuotanto on elintärkeää meille ihmisille. Lisäksi se, että vedentuotanto pysyy kunnossa myös vaikuttaa monen ihmisen elämään.
Meillä työskentelyssä Birgitta on pitänyt erityisesti siitä, että täällä pystytään tehdä sujuvasti yhteistyötä eri tahojen kanssa.
Vaikka Birgitta on työskennellyt meillä vasta alle vuoden, hän kertoo viihtyneensä hyvin.
− Ihmiset ovat tosi mukavia täällä ja uutena on ollut helppo tulla. Se on aika merkittävä asia, että on otettu hyvin vastaan, Birgitta kehuu.
Työn vastapainona vapaa-ajalla Birgitta pitää luonnossa liikkumisesta sekä mökkeilystä.
− Varsinkin kesäaikaan vietän mökillä kaiken mahdollisen ajan.